Z przodu 70% światła
Tyle musi przepuszczać szyba czołowa i przednie boczne, liczone razem z folią. Za kierowcą limitu nie ma.
Policz swoją szybęKtóre szyby obejmuje próg
Szyba czołowa i przednie boczne co najmniej 70% światła. Za kierowcą limitu nie ma.
Liczy się szyba z folią
Nie sama folia. Folia 70% na fabrycznej szybie 80% daje 56%, a miernik diagnosty widzi tylko tę ostatnią liczbę, bo mierzy całą przegrodę. Dlatego na szybach przednich mieści się w praktyce wyłącznie folia bezbarwna.
„przednie i przednie boczne powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 70 %”
Skąd 75% w poradnikach? To wymóg homologacyjny Regulaminu nr 43 EKG ONZ dla samej szyby czołowej jako części. Auto na drodze i na przeglądzie ocenia się według rozporządzenia krajowego, a tam próg wynosi 70%. Resztę rozplątujemy w artykule o legalnym przyciemnieniu.
55%
poniżej progu 70% dla szyb przednich
Szyba 78% × folia 70% = 54,6%. Szyba przednia boczna musi przepuszczać co najmniej 70%, do progu brakuje 15,4 punktu procentowego.
Pełny kalkulator: rodzaj szyby, własny VLT folii, wynik do skopiowania
Wynik jest szacunkiem: typowa przepuszczalność szyby razy nominalny VLT folii. Rzeczywistą wartość zestawu mierzy przyrząd, a szyba fabryczna w autach kilkunastoletnich bywa ciemniejsza, niż zakładamy.
Jak wygląda pomiar
Zmierz. Diagnosta przykłada miernik do szyby z folią. Odczyt dotyczy całej przegrody, nie samej folii.
Pomnóż. Szyba 80% razy folia 70% to 56%. Mnożenie daje wynik bliski odczytowi miernika.
Porównaj. Z przodu wynik musi wynosić co najmniej 70%. Za kierowcą nie porównuje się go z niczym.
Folię na szyby za kierowcą dostały u nas ostatnio
Skoda Superb, Toyota Corolla, Audi A4, Skoda Octavia, Volvo S60, Mercedes CLA, Toyota Camry, Volkswagen Passat, BMW serii 3, Audi A8, Mercedes klasy C i Jeep Avenger.
Co jeszcze
warto wiedzieć
artykuły
- przepisy Ile procent przyciemnienia szyb jest legalne 5 min
- przegląd Przyciemniane szyby a przegląd techniczny 5 min
- kontrola Co grozi za zbyt ciemne szyby 4 min
- import Auto z importu z fabrycznie ciemnymi szybami 4 min
- czołowa Pas przeciwsłoneczny na szybie czołowej 4 min
- pomiar Jak zmierzyć przepuszczalność szyb 3 min
- fabryczne Fabrycznie przyciemniane szyby a przepisy 7 min
- dostawcze Przyciemnione szyby w aucie dostawczym i busie 6 min
Najczęstsze pytania
Ile procent przyciemnienia jest legalne na przedniej szybie?
Szyba czołowa musi przepuszczać co najmniej 70% światła widzialnego (§ 8 ust. 5 pkt 4 rozporządzenia o warunkach technicznych pojazdów). Fabryczne szkło przepuszcza 85–90%, więc w praktyce mieści się na niej wyłącznie folia bezbarwna. Każda folia przyciemniająca spycha wynik poniżej progu.
A na przednich bocznych?
Ten sam próg: co najmniej 70% przepuszczalności dla zestawu szyba i folia. Fabryczne szyby boczne przepuszczają zwykle 78–85%, więc zapas na folię jest jeszcze mniejszy niż na czołowej.
Czy tylne szyby można przyciemnić dowolnie?
Tak. Szyby za kierowcą, czyli tylne boczne i tylna, nie mają w polskich przepisach żadnego limitu przepuszczalności. Warunkiem jest widoczność do tyłu: auto musi mieć dwa sprawne lusterka zewnętrzne.
Czy folia 35% oznacza 35% przyciemnienia?
Nie. Oznacza 35% przepuszczalności (VLT): folia przepuszcza 35% światła, a zatrzymuje 65%. Im niższy VLT, tym ciemniejsza folia. To częste źródło nieporozumień przy zamawianiu montażu.
Jak liczy się przepuszczalność szyby z folią?
W przybliżeniu jako iloczyn: szyba 82% razy folia 70% to 57,4%. Miernik na stacji kontroli mierzy całą przegrodę łącznie, więc liczy się właśnie ten wynik, a nie parametr samej folii. Do szybkiego rachunku służy nasz kalkulator VLT.
Czy przyciemniane szyby przejdą przegląd?
Folia na szybach za kierowcą nie wpływa na wynik badania. Folia przyciemniająca na czołowej lub przednich bocznych oznacza wynik negatywny, jeśli pomiar wypadnie poniżej 70%. Wypada niemal zawsze, bo już samo szkło ma mniej niż 90%.
Kontakt
Napisz, jaki masz samochód i co chcesz zrobić z szybami. Zespół FOLSZYB odpowiada zwykle tego samego dnia.
Wolisz zadzwonić?
507 844 264 biuro@folszyb.plWarszawa, Targówek. pon.–pt. 8:00–16:00. Pomiar miernikiem na miejscu jest bezpłatny.